Literatuur, boeken en uitgaven


‘Pitjit, De stille kracht van Indonesische massage’

De stille kracht van Indonesische massage

Pitjit, massage uit de gordel van smaragd.

Tot op heden is deze traditionele, van generatie op generatie mondeling overgedragen massagekunst niet op schrift gesteld. Al vanaf de oudheid wordt in Indonesië Pitjit binnen de gezinnen, families en sociale kringen toegepast. Het is hier innig verweven met de cultuur.

Naast een grondige historische verkenning van dit culturele erfgoed worden in dit boek zowel de praktische als de spirituele kanten van Pitjit belicht. Pitjit op een massagetafel, op een stoel of kruk, op de grond, babymassage en kruidengebruik worden in dit unieke boek in woord en beeld uitgebreid uiteen gezet. De ruim 300 duidelijke foto’s begeleiden de heldere tekst. Daarmee is het zowel een praktische handreiking voor de thuisdoener als de geoefende masseur.

 

Er is niet zoveel nodig om een goede Pitjit uit te kunnen voeren. Pitjit is niet gebonden aan een vaste werkwijze of patroon. De beschreven massages in dit boek zijn voorbeeldmassages met een afgerond geheel.

Als kind van een Javaanse moeder en Indische vader is Cis Everhard met Pitjit opgegroeid. Spelenderwijs leerde zij van kleins af aan de bijzonderheden en fijne kneepjes van het Pitjitten. Tijdens de ziekte van haar moeder is Cis zich steeds meer gaan verdiepen in dit fenomeen. In de loop der jaren heeft zij deze kennis steeds verder ontwikkeld en verfijnd.

Cis Everhard runt sinds 1996 haar succesvolle Pitjit praktijk in Hengelo (Ov). De jarenlange praktijkervaring gebruikt ze om haar kennis over te dragen middels het geven van workshops.

Read a review on: lekkerlezen.net


‘Van top tot teen Pitjit’

Van top tot teen Pitjit

 

 

A moving and often hilarious autobiography about how a little girl in a post-war Indonesian family  grew up to be a modern “Ibu Pitjit”.

A warm, professional view of the art of traditonal Indonesian massage.

 

 

 

 

 


Reactions from readers:

” I read the book in an afternoon. I enjoyed it, laughed, wiped away a few tears and learned a lot.”

“Last night I read the book from cover to cover. Like Bert (de Haan) I sometimes had to laugh out loud…good, warm, honest and down to earth, stylish and evocative…all at the same time.”

“The book was like coming home. Familiar scents rose off the page and penetrated my soul. I felt the warmth but also the “sakit”. It moved me and it made me laugh but what struck me the most was the inextricable bonds that tie us to the land of our parents.”

“Warm and honest stories, I’ve read the book with pleasure.”

“A great read! I was sorry to reach the end so quickly. This book vividly describes the terrible struggles
of the first Indonesian immigrants to the Netherlands.”


Order

‘Pitjit, de stille kracht van Indonesische massage’
Cis Everhard
bound, 240 pages
fully illustrated in color
publisher: Aerial Media Company
ISBN: 9789402601367
NUR: 864
price: € 35,-

Viewing copy

(Currently only available in Dutch)


‘Van top tot teen Pitjit’

Cis Everhard
Paperback, 168 pages
ISBN: 978-90-9023 629-2
NUR: 873
price: € 14,50

(Currently only available in Dutch)


possible to order by email:
ciseverhard@home.nl