Literatuur, boeken en uitgaven


‘Pitjit, De stille kracht van Indonesische massage’

De stille kracht van Indonesische massage

Pitjit, massage uit de gordel van smaragd.

Tot op heden is deze traditionele, van generatie op generatie mondeling overgedragen massagekunst niet op schrift gesteld. Al vanaf de oudheid wordt in Indonesië Pitjit binnen de gezinnen, families en sociale kringen toegepast. Het is hier innig verweven met de cultuur.

Naast een grondige historische verkenning van dit culturele erfgoed worden in dit boek zowel de praktische als de spirituele kanten van Pitjit belicht. Pitjit op een massagetafel, op een stoel of kruk, op de grond, babymassage en kruidengebruik worden in dit unieke boek in woord en beeld uitgebreid uiteen gezet. De ruim 300 duidelijke foto’s begeleiden de heldere tekst. Daarmee is het zowel een praktische handreiking voor de thuisdoener als de geoefende masseur.

 

Er is niet zoveel nodig om een goede Pitjit uit te kunnen voeren. Pitjit is niet gebonden aan een vaste werkwijze of patroon. De beschreven massages in dit boek zijn voorbeeldmassages met een afgerond geheel.

Als kind van een Javaanse moeder en Indische vader is Cis Everhard met Pitjit opgegroeid. Spelenderwijs leerde zij van kleins af aan de bijzonderheden en fijne kneepjes van het Pitjitten. Tijdens de ziekte van haar moeder is Cis zich steeds meer gaan verdiepen in dit fenomeen. In de loop der jaren heeft zij deze kennis steeds verder ontwikkeld en verfijnd.

Cis Everhard runt sinds 1996 haar succesvolle Pitjit praktijk in Hengelo (Ov). De jarenlange praktijkervaring gebruikt ze om haar kennis over te dragen middels het geven van workshops.

Bekijk een recensie op: lekkerlezen.net


Van top tot teen Pitjit

Van top tot teen Pitjit

 

 

Ontroerende en soms hilarische autobiografie over de groei en ontwikkeling van een meisje uit een naoorlogs Indonesisch gezin tot een moderne ‘Ibu Pitjit’. Is een eerste warme en professionele kijk op de kunst van het masseren op Indonesische wijze.

 

 

 

 

 


Enkele lezersreacties:

“Heb vanmiddag het boek in één ruk uitgelezen. Ik heb ervan genoten, gelachen, zo nu en dan even slikken en veel geleerd”.

“Heb gisteravond je boek uitgelezen met erg veel plezier en net als Bert (de Haan) moest ik soms hardop lachen…goede warme, eerlijke en nuchtere stijl en sfeer…alles in één…”

“Het boek geeft een ‘feest van herkenning’. De geuren dringen tussen het lezen door in mijn ziel. Voel de warmte maar soms ook de “sakit”. Ontroering dan weer een lachbui maar wat me vooral treft is de onlosmakelijke band met het land van onze ouders”.

“Warme en eerlijke verhalen, heb het boek graag gelezen”.

“Een heerlijk boek om te lezen had van mij nog wel 5 x zo dik mogen wezen. Wat ook in het boek duidelijk wordt is dat de eerste Indische mensen het daar en hier niet makkelijk hebben gehad”.


Bestellen

‘Pitjit, de stille kracht van Indonesische massage’

Cis Everhard
gebonden, 240 pagina’s
geheel in kleur geïllustreerd
uitgever: Aerial Media Company
ISBN: 9789402601367
NUR: 864
prijs: € 35,-

Inkijkexemplaar


‘Van top tot teen Pitjit’

Cis Everhard
Paperback, 168 pagina’s
ISBN: 978-90-9023 629-2
NUR: 873
prijs: € 14,50


Verzenden binnen Nederland is gratis.